Foto: TT Bild
 Du är inte ensam om att göra misstag ibland.  
Foto: TT Bild

Entreprenörens fem vanligaste misstag

Alla framgångsrika entreprenörer har någon gång gjort misstag, men det talas sällan om vinsten av att faktiskt inte alltid lyckas.

Att göra misstag är en nödvändig del av utvecklingsprocessen menar Niclas Carlsson, VD för Founders Alliance. Enligt honom kan varje misstag ses som en tillgång både för entreprenören och för bolaget i stort.

Här listar han fem vanliga entreprenörsmisstag och hur man bör förhålla sig till dem.

1. Brist på lyhördhet

– Bland entreprenörer finns det en övertro på att kunna själv, men var inte rädd för att ta hjälp med sådant du inte är bra på. Däremot är det viktigt att vara en bra lyssnare. Lyssna på familjen, andra entreprenörer, rådgivare och inte minst på kunderna, men välj med omsorg vem du verkligen lyssnar på eftersom det kan få konsekvenser för din verksamhet.

2. Säljer ut sina aktier för lättvindigt

– Många entreprenörer är vårdslösa med sina aktier och säljer ut dem för snabbt, men det finns ingen genväg till framgång, man måste vara försiktig med sina resurser och behålla så mycket som möjligt inom bolaget. Niclas Carlsson säger: ”Att ta in kapital kan liknas vid att kissa på sig en vinterdag, först blir det varmt, men sedan blir det iskallt”. Detta måste därför övervägas riktigt ordentligt med ett genomtänkt ägardirektiv som bottnar i entreprenörens långsiktiga vilja med bolaget.

3. Delegerar för dåligt

– Entreprenörer vill gärna ha kontroll över verksamheten och har svårt för att delegera. För att företaget ska kunna växa behöver entreprenören släppa taget om vissa uppgifter. Skickliga entreprenörer gör medarbetarna delaktiga, de bygger ledningsgrupper, tillsätter styrelser och utvärderar ständigt sin egna roll i organisationen.

4. Arbetar för lite med företagskulturen

– Många entreprenörer är mer fokuserade på affärsplanen än på visionsplanen, om de ens har en sådan. Men i längden är det den långsiktiga visionen som ger det dagliga drivet att orka jobba så hårt som det krävs för att nå framgång. Entreprenörer behöver jobba mer med att skapa en företagskultur som lever och andas deras grundpassion och driv. Arbetet med att kommunicera detta är lika viktigt oavsett storlek på företaget. Genom att kulturen blir en förlängning av entreprenören behålls den när företaget växer, även om grundaren skulle lämna verksamheten, kulturen sitter då i väggarna.

5. Glömmer hälsan som ledarverktyg

Entreprenörslivet är tufft och det är viktigt att ta ansvar för sin egen hälsa, trots att det kan vara svårt att hinna med. Genom att utöva hälsoledarskap har entreprenören möjlighet att utifrån sin egen hälsa sprida budskapet i organisationen och integrera det i arbetet. På så sätt skapas en frisk och välmående organisation.

Avslutningsvis säger Niclas Carlsson; att trots svårigheter, är entreprenörskap en fantastisk livsstil som kan ge stor tillfredsställelse, både för egen del och för omgivningen. Entreprenörskapet kommer många människor tillgodo.

Text: Nina Jansdotter

2 reaktion på “Entreprenörens fem vanligaste misstag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Besökarnas kommentarer

I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg. Läs mer i vår policy om kommentarer!
Entreprenör24 ansvarar inte för innehållet i kommentarerna.

Läs mer
  Douglas
Entreprenör24 tar en paus

Brev från Douglas Roos

  Foto: Carlos Aránguiz
Special: Dogge Doggelito vs Dogge Roos

De två entreprenörerna ger sina tips

  AP Photo/Manuel Blondeau
Bra sagt av Richard Branson

Kolla in superentreprenörens bästa citat

  Nanagyei
Planera, pynta och prata

Så planerar du ett lyckat företagsevent

  Flickr/Adrien Leaguy
Saker du inte ska ljuga om

Det du ska berätta för medarbetarna

  Jack Sommer, Laura Sommer, Craig Tann
Säljer sitt hus för Bitcoins

För 16 000 Bitcoins är lyxvillan din

  Mikaela Shiffrin
Många väljer att se OS på jobbet

Sänds på bästa arbetstid

  Jonas Ekströmer / SCANPIX
Så klarar ni vinterkräksperioden

Förbered företaget

  lonekalkylatorn
Veckans app: Lönekalkylatorn

Se din lön netto

  PatrickMcMullan.com
Åtta kvinnliga superentreprenörer

Inspireras av de som lyckats